روسیه ماژول بندرگاهی تازه پریچال را به ایستگاه فضایی بین المللی اضافه کرد
به گزارش بهترین مقاله، در حالی که بسیاری از قسمت های ایستگاه فضایی بین المللی به ویژه در بخش روسی قدیمی شده اند، روسیه مشغول بازسازی ایستگاه است و پس از ماژول آزمایشگاهی نائوکا، طی عملیات دیگری، ماژول بندرگاهی تازه ای را هم به ایستگاه اضافه نمود.
ماژول نو بندرگاهی روسیه با نام پریچال (Prichal) شب گذشته ساعت 10:19 منطقه زمانی شرقی (18:49 به وقت تهران) و چند دقیقه زودتر از زمان برنامه ریزی شده با رسیدن به ایستگاه فضایی بین المللی به ماژول آزمایشگاهی نائوکا (Nauka) که آن هم در ماه های گذشته به ایستگاه پیوسته است، متصل شد.
پریچال در زبان روسی به معنای اسکله کوچک یا کوتاه اسکله است و به گفته راب ناویاس (Rob Navias) سخنگوی ناسا، عملیات اتصال این ماژول کاملا بی عیب و نقص انجام شد. ماژول پریچال محموله ای 1000 کیلوگرمی را به ایستگاه فضایی بین المللی رساند و بعلاوه قابلیت های اتصال ایستگاه را به شکلی قابل توجه افزایش خواهد داد. این ماژول 6 بندرگاه بخش روسی ایستگاه دارد که 5 نمونه آن ها برای فضاپیماهای ورودی دردسترس خواهد بود.
پریچال بعلاوه می تواند سوخت را به دیگر ماژول نو یعنی نائوکا انتقال دهد که انتظار می رود توانایی های علمی مداری روسیه را به طرزی چشمگیر افزایش دهد. گفته می گردد که پریچال ممکن است به عنوان یک بخش تمرینی هم برای روسیه محسوب گردد تا اقدامات لازم برای پس از دوران ایستگاه فضایی بین المللی را بسنجد.
آمریکا و روسیه از دهه 1990 تا به امروز شرکای اصلی توسعه و عملیات ایستگاه فضایی بین المللی بوده اند. توافق فعلی تا سال 2024 ادامه دارد اما بسته به اینکه آیا شرکای دیگر هم موافق باشند یا خیر، می تواند تا سال 2028 هم تمدید گردد.
ماژول 4 تنی پریچال در روز چهارشنبه 24 نوامبر (3 آذر) به وسیله یک موشک سایوز روسی از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شده بود و برای رساندن آن به ایستگاه از یک فضاپیمای باری اصلاح شده پروگرس استفاده شد.
ماژول کروی نو تقریبا 14 متر مکعب حجم داخلی ایستگاه فضایی بین المللی را افزایش می دهد. ایستگاه این روزها میزبان هفت فضانورد است که 4 نفر طی مأموریت کرو-3 اسپیس ایکس و 3 نفر طی مأموریت سایوز مأموریت مداری خود را شروع نموده اند.
پس از این، ماژول پریچال به طور دائم در بندرگاه جلویی ماژول نائوکا متصل خواهد ماند و برای پیوستن فضاپیماهای دیگر، 5 بندرگاه آن دردسترس خواهند بود. آژانس فضایی فدرال روسیه، که با نام روسکوسموس شناخته می گردد، تأکید کرد که ماژول پریچال توانمندی های فنی و عملیاتی زیرساخت مداری بخش روسی ایستگاه فضایی بین المللی را توسعه خواهد داد.
ورود پریچال به مراتب کمتر از ورود نائوکا پرماجرا بود. هنگامی که نائوکا در 29 جولای (7 مرداد) به ایستگاه فضایی بین المللی رسید، پیشرانه های آن بدون برنامه ریزی قبلی روشن و باعث شدند تا ایستگاه حدود 540 درجه بچرخد. اگرچه در آن موقع برای احتیاط در آزمایشگاه مداری، شرایط اضطراری اعلام شد، اما به گفته ناسا خدمه در خطر قرار نگرفتند.
برای ورود پریچال، در 25 نوامبر (4 آذر) یک فضاپیمای باری بدون سرنشین پروگرس 78 (Progress 78) ایستگاه فضایی را ترک نموده بود تا محل اتصال خالی باشد. انتظار می رود فضاپیمای نو پروگرس هم که پریچال را به ایستگاه تحویل داد، در اواخر دسامبر (اوایل دی) از ایستگاه جدا و به جو وارد گردد.
عکس کاور: ماژول بندرگاهی نو پریچال روسیه در عقب تصویر به ایستگاه فضایی بین المللی متصل شده است.
Credit: NASA
منبع: Space
منبع: دیجیکالا مگ