ابن یوسف بزرگترین مدرسه اسلامی در مراکش
به گزارش بهترین مقاله، مدرسه ابن یوسف در مراکش
شاید یکی از دلایل علاقه گردشگران به قاره آفریقا یه غیر از حیات وحش بی نظیرش، کشور مراکش در شمال غربی این قاره باشد. با گردش در شهرهای تاریخی این کشور چنان درگیر ساختمان هایی با معماری های باشکوه و سنت های جالب مردمش می شوید، که باز هم فکر سفر به این کشور را خواهید کرد. در این پست می خواهیم درباره مدرسه ابن یوسف یکی از جاذبه های گردشگری در کشور مراکش صحبت کنیم. خبرنگاران را در این سفر همراهی کنید.
مراکش کشوری در شمال غربی آفریقا می باشد که منزلگاه جالب ترین و زیباترین مکان های دیدنی در دنیاست. بزرگترین مدرسه تاریخی دنیا اسلام علی بن یوسف در کشور مراکش قرار گرفته است، نام مکان تدریس به روش اسلامی است که در قرن چهاردهم میلادی و در زمان شکوفایی حکومت اسلامی ایجاد شده که هم اکنون یکی از مکان های مهم تاریخی این کشور محسوب می گردد.ابن مراکشی در سال 721-654 هـجری دانشمند مسلمان دوران طلایی اسلام بوده است که در شهر مراکش به دنیا آمد، او در علوم مختلفی تخصص یافت، و دانشمندی در زمینه های ریاضیات، ستاره شناسی، ستاره بینی، علوم دینی و طب بود.
معماری مدرسه ابن یوسف مراکشی
این مدرسه مربوط به قرن 16 هجری می گردد و به حدی زیباست که خیلی راحت می تواند عنوان زیباترین مدرسه اسلامی را به خود بگیرد. معماری جالب این مدرسه به این گونه است که زمانی از در جلویی وارد بنا می شوید، هوای خنک و تازه را بر روی صورتتان حس می کنید. بر روی کتیبه ورودی نوشته شده ای کسی که از در من وارد می شوی، به امید آنکه از بالاترین انتظاراتت نیز فراتر بروی. که نکته جالبی برای گردشگرانی که به این مکان زیبا میروند باشد چرا که از اعتقادات و تفکرات آن موقع که چقدر مثبت بوده است آشنا می شوند.
این مدرسه که یکی از بزرگترین مدرسه های اسلامی شمال آفریقا بوده و در زمان اوج فعالیت های خود بیش از 900 دانش آموز تعلیم و تربیت نموده است. نکته قابل توجه این است که مدرسه ابن یوسف علاوه بر محلی برای تحصیل دانش آموزان خوابگاه های کوچکی هم دور حیاط مرکزی جهت زندگی آنها داشته است. در پشت حیاط مرکزی، عبادتگاه بزرگی وجود دارد که با عناصری پیچیده تزئین شده است. در فضای داخلی مخروط های کاج و نقش هایی از نخل دور محراب بسیار به چشم خورده و فضایی سه بعدی را القا می نمایند.
بیشتر اتاق های مطالعه از نور طبیعی بهره نمیبرند و شاگردان در کنار دیوار اتاق می نشستند و معلم در خاتمه قرار می گرفت. اگر چه در طبقات بالایی با استفاده هوشمندانه از نور خورشید و پنجره های داخلی، فضا روشن تر شده است. معلمین در این طبقات زندگی می کردند. در بالاترین طبقات این مدرسه می توان به پایین و حیاط مرکزی بنا نگاه کرد که در واقع زیباترین بخش مدرسه ابن یوسف به شمار میرود.
بیشترین جلوه در این مدرسه مربوط به حیاط مرکزی میگردد که میتوان به طور کامل رنگ ها و سبک هنر اسلامی سده های گذشته را مشاهده کرد. کاشی های کوچیکی که با دقت کنار هم قرار گرفته اند و بعلاوه کچ کاری و حکاکی های روی دیوار که متون عربی را شامل میشوند همگی حس سرزندگی و زیبایی را در گردشگران زنده میکند. ستون ها، در هایی با میزان های گوناگون و استخر مرکزی همگی در هماهنگی خاصی هستند. مکتب بن یوسف تا سال 1960 برای آموزش استفاده می شد، ولی امروزه تنها به عنوان یک محوطه تاریخی مورد استفاده قرار می گیرد.
مراکش در دورترین قسمت شمال غربی قاره آفریقا واقع شده است. از شمال به دریای مدیترانه و جبل الطارق (468 کیلومتر) و از غرب به اقیانوس اطلس (2700 کیلومتر) منتهی می گردد. مراکش دارای آب و هوایی معتدل و بارانی است. این کشور در منطقه ها شمالی تحت تأثیر آب و هوای مدیترانه ای و در منطقه ها غربی و شمال غرب متأثر از آب و هوای اقیانوس اطلس است. در منطقه ها داخلی، مراکش دارای آب و هوای قاره ای بوده و در رشته کوههای اطلس بارش برف و باران بیشتر می گردد. منطقه ها جنوبی دارای آب و هوای گرم و بیابانی است.
دیگر جاذبه های گردشگری مراکش که نباید در این سفر از دست بدهید :
باغ ماژورِل
قطعاً یکی از زیباترین مکان ها در مراکش، باغ ماژورل است. این باغ به وسیله یک هنرمند فرانسوزی به نام ژاک ماژورل طراحی شده است.که آرامش دلپذیری به دور از شلوغی و همهمه شهر فراهم می نماید و برای عکاسی نیز بسیار مناسب است. طراحی این باغ ها با آبنماهای مختلف و بیش از 300 گونه گیاهی از جمله کاکتوس ها هوشمندانه بوده است.
مسجد کتبیه
مسجد کتیبه یکی از بزرگترین مسجدها در مراکش میباشد که حدود سال 1150 ساخته شده است. زیبایی آن استثنائی است و مناره بلند آن که بر شهر اشراف دارد 65 متر ارتفاع دارد. با آنکه این مسجد مکانی برای پرستش است ولی یکی از برترین مکان های مراکش برای بازدید گردشگران است که اگر پوشش مناسبی به تن داشته باشند با روی باز پذیرفته می شوند.
قصر باهیه
این قصر به شما نشان می دهد که در قرن نوزدهم زندگی مردم مراکش چه سبکی داشته است. می گویند این قصر را برای اقامت حرم احمد بن موسی ساخته بودند. برخلاف بدنامی او، این قصر نمونه ای عالی از معماری شرقی است. در این قصر فضاهای داخلی تزئینات بسیاری دارند و سقف ها نقاشی شده هستند. حیاط آن کاشیکاری شده است و حدود 8 هکتار باغ زیبا و خرم دارد.
مقبره های سعدیان
مقبره هایی در مراکشی به تازگی کشف شده است که در واقع به قرن شانزدهم برمی گردنند. این قبرها به زیبایی با چوب سرو، کاشیکاری پلی کرومیک و گچبری تزئین شده اند. این مکان کوچک شامل سه اتاق می گردد، ولی اجساد حدود 60 عضو سلسله سعدیان در این مکان مدفون هستند. خارج از ساختمان باغی وجود دارد که قبرهای سربازان و خدمتکاران در آن باغ است. از آنجائیکه این مکان یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگران است، سعی کنید صبح زود به آنجا بروید یا اواخر روز بروید تا در شلوغی گیر نیفتید.
باغ های مناره
باغ های مناره ای در قرن 12 جهت پرورش زیتون، نخل و میوه تشکیل شدند. اکنون یکی از جاذبه های گردشگری در کشور مراکش محسوب میشوند. یک حوض بزرگ در کنار عمارت آن وجود دارد و این عمارت محل اقامت تابستانی سلطان و خانواده اش بوده است.