مواد غذایی مفید برای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر

به گزارش بهترین مقاله، بیماری آلزایمر یک اختلال عصبی و یکی از شایعترین بیماری های زوال عقل است و ششمین علت مرگ در سراسر دنیا و بویژه در ایران است. در بروز این بیماری عوامل زیادی دخیل هستند که در این مطلب، در رابطه با نقش تغذیه در جلوگیری از آلزایمر صحبت می کنیم.

مواد غذایی مفید برای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر
برخی از علائم دمانس (زوال عقل) عبارتند از تکرار یک سؤال به صورت دائم، مشکل داشتن در هجی کردن کلماتی که به صورت عادی در روز استفاده می شوند و از دست دادن کنترل فرد در رابطه با رفتار و احساساتش که آرام آرام زندگی فرد و نیز زندگی اطرافیان او را تخریب می کنند. بیماری آلزایمر شایع ترین دلیل دیمانس در افراد 65 سال به بالا است. طبق گزارش آکادمی (انجمن) آلزایمر بیش از 3/5 میلیون نفر آمریکایی از این بیماری رنج می برند و هر 70 ثانیه یک نفر به آلزایمر مبتلا می شود! در حالی که گمان می رود آلزایمر یا دیگر اشکال دیمانس از اثرات جانبی اجتناب ناپذیر پیری باشند، اما برخی تحقیقات نشان می دهند که ملاحظات غذایی ممکن است به محافظت از بدن در برابر زوال عقل و حتی جلوگیری از بیماری های زایل کننده مغز کمک کنند. چون دیمانس با التهاب طولانی مدت رابطه دارد، مواد غذایی که اثرات ضدالتهابی طولانی مدت دارند هنگامی که به رژیم غذایی فرد اضافه می گردند ممکن است اختلالات حاصل از پیری را به تأخیر بیندازند.1

خوراکی های موثر برای پیشگیری از آلزایمر

سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و کاهومحققان می گویند برای اینکه این سبزیجات تاثیر مثبتی بر سلامت مغزتان بگذارند، باید حداقل شش وعده در هفته سراغشان بروید. از نظر آنها سبزی هرچه سبزتر، بهتر.

دیگر سبزیجاتبرای جوان نگه داشتن مغز، تنها نباید سراغ برگ سبزها بروید. مغز شما به دیگر سبزی جات هم نیاز دارد و حداقل یکبار در هفته باید آنها را مصرف کنید.

آجیلنه تنها به خاطر کنترل اشتهایتان، بلکه برای سالم ماندن مغزتان، هر هفته پنج بار سراغ آجیل بروید و هر بار لااقل یک مشت از آن را میل کنید. راه دیگر مصرفِ آجیل اضافه کردن آن به سالادتان است. از طرف دیگر، به جای مصرف شیرینی در میانه روز، می توانید سراغ آجیل بروید. بررسی ها نشان می دهد کسانی که کمتر از پنج بار در هفته شیرینی جات میل می کنند، مغز سالم تری دارند.

میوه های بنفشآلو سیاه، انگور سیاه، شاتوت و خلاصه میوه هایی که رنگ بنفش دارند دوست مغز شما هستند. به گفته محققان، اگر در هفته دوبار یا بیشتر آنها را مصرف کنید، کمک بزرگی به حافظه و کارکرد مغزتان کرده اید.

لوبیاحداقل سه بار در هفته لوبیا را به غذاهایتان اضافه کنید تا دیرتر پیرمغزی بگیرید. حبوبات ازجمله مواد غذایی هستند که باید جای ثابتی در سفره شما داشته باشند.

غلات سبوس دارسه وعده یا بیشتر در روز سراغ غلات سبوس دار بروید. مصرف نان های سبوس دار هم به حفظ جوانی مغز شما کمک خواهد کرد.

ماهییک بار در هفته ماهی بخورید. بیشتر هم شد، بهتر. قزل آلا و سالمون گزینه های مناسبی برای دور زدن این بیماری هستند. از نظر محققان شما تنها تا چهاربار در هفته اجازه دارید گوشت قرمز میل کنید. برای فرار از گوشت قرمز، به هیچ وجه سراغ سوسیس و کالباس و فراورده های گوشتی آماده نروید. نباید بیشتر از یکبار در هفته آنها را میل کنید.

طیور (مرغ یا بوقلمون)به جای طبخ هرروزه گوشت قرمز، دوبار در هفته سراغ ماکیان بروید. این گوشت های سفید برخلاف گوشت های قرمز، دوست مغز شما هستند.

روغن زیتونچربی های غیراشباع و حاوی امگا 3 باید همیشه در غذاهای شما استفاده شوند. روغن زیتون یکی از محبوب ترین انواع این چربی هاست که نه تنها می توانید آن را به سالادتان اضافه کنید، بلکه انواع قابل طبخش را هم می توانید در پخت وپز به خدمت بگیرید. یکی از بزرگ ترین اشتباهات شما هنگام پخت وپز که می تواند زمینه ساز ابتلا به آلزایمر هم شود، استفاده از چربی های اشباع شده مثل کره و مارگارین در طبخ غذاست. نباید بیش از یک قاشق چایخوری در روز از این چربی ها استفاده کنید.

ماستفراورده های پروبیوتیک مثل ماست دوست مغز شما هستند. اما در مقابل مصرف زیاد پنیر می تواند زمینه ابتلا به آلزایمر را فراهم کند. محققان می گویند بیش از یک وعده در هفته پنیر مصرف نکنید.2

شکلات تلختحقیقات صورت گرفته از طریق محققان نشان داد که فلاوونوئید موجود در کاکائو جریان خون را به طرف مغز افزایش می دهد و ممکن است از بدن در برابر حالاتی که منجر به کاهش جریان خون مغز می گردند (مثل دیمانس و سکته مغزی) محافظت کند. برای استفاده از بیشترین خواص، شکلات با مقدار شکر کم و محتوی کاکائوی بالا خریداری کنید.

در هر حال با این که کاکائو غنی از ترکیبات سودمند است، اما مقدار چربی های اشباع آن بالا می باشد و در بسکمک از مواقع همراه با مواد پر چربی نظیر خامه دردسرها استفاده می شود، بنابراین بهترین راه این است که شکلات تلخ را به عنوان یک وعده کوچک یک بار در هفته استفاده کنید.

علاوه بر شکلات، فلاوونوئیدها تقریباً در همه میوه ها، سبزیجات، گیاهان و ادویه جات یافت می گردند. یک قانون خوب این است که هر چه میوه یا سبزی رنگی تر باشد مقدار فلاوونوئید آن بالاتر است.

زردچوبهبه نظر می رسد پلاک های تجمع یافته در مغز به توسعه یافتن زوال سلول های مغزی کمک کنند و منجر به بیماری آلزایمر شوند.یک مطالعه نشان داد کورکومین موجود در زردچوبه ماده مؤثری است که پلاک های مغزی را از بین می برد.

زردچوبه به عنوان یک غذای ضدالتهاب عالی از قدیم استفاده می شده است و به طور معمول به عنوان یک چاشنی و ادویه در غذاها استفاده می شود. در کشورهایی که از ادویه کاری (حاوی زردچوبه) به طور متداول استفاده می کنند مقدار کمتری گزارش ابتلا به دیمانس دیده شده است. این ادویه ارزان قیمت و فراوان را حداقل یک بار در هفته به غذای خود اضافه کنید تا مقدار التهاب کاهش یابد و دیمانس به وجود نیاید.

گردوتحقیقات صورت گرفته در مورد پیری نشان داد که یک رژیم غذایی متعادل حاوی گردو به ارتقای مهارت های عملی و ذهنی در افراد پیرتر کمک می کند. کارشناسان معتقدند که ترکیب پلی فنول ها، اسیدهای چرب امگا-3 و دیگر مواد فعال کننده زیستی که در گردو وجود دارد، مسئول انجام گرفتن این اثر مفید است، اما مصرف مقدار بیشتر از آن الزاماً خوب نیست. این ممکن است به دلیل مقدار بالای امگا- 6 در گردو باشد.

با اینکه گردو سرشار از اسید آلفالینولنیک است، اما مقدار اسید لینولئیک آن که یک اسید چرب ضروری امگا-6 محسوب می شود بیشتر است. اسید لینولئیک می تواند در بدن منجر به تولید ترکیبات التهابی بیشتر و تولید اسیدهای چرب ضدالتهابی امگا- 3 کمتر شود و این زمانی است که نسبت امگا-6 به امگا-3 از مقدار تعادل خارج شود. با اینکه مکانیسم دقیق چگونگی عملکرد گردو در ارتقای عملکرد ذهنی ناشناخته است، اما بیشتر پزشکان و متخصصان تغذیه خوردن خشکبار را توصیه می کنند، بنابراین در خوردن مقدار مناسب گردو تعلل نکنید.

هر روز از خوردن یک مشت آجیل مخلوط، میوه های خشک شده (برگه ها، کشمش و توت خشک) و مغزهایی مثل فندق، گردو و پسته لذت ببرید تا هر روز طیفی از مواد مغذی ارتقادهنده سلامت را به دست آورده باشید.

چای سبزچای سبز غنی از نوعی فلاوونوئید است که به نام کاتچین خوانده می شود. مطالعات بسکمک به خواص سلامتی و مفید چای سبز از جمله به توانایی آن در کاهش خطر ابتلا به سرطان و نیز بیماری های عصبی برگشت پذیر دست یافته اند.توانایی چای سبز در حفظ وزن و کنترل آن نیز این ماده غذایی را به یک گزینه محبوب در بسکمک از رژیم های غذایی ارتقادهنده سلامتی تبدیل کرده است.1

دارچینمطالعات متعدد نشان داده اند که دارچین، وقتی به موش ها داده شد، با بهبود توانایی تجمع پروتیین در مغز که با بیماری آلزایمر مرتبط است همچنین به بهبود حافظه و دیگر کارکردهای شناختی ارتباط داشت.

مطالعه کوچک در انسان ها نشان داد که حتی بوی دارچین با بهبود حافظه مرتبط است علاوه بر این، دارچین با فواید آنتی اکسیدان و ضد التهابی همراه با قلب و فشار خون پایین همراه بوده است که همه آن ها به سلامتی مغز کمک می کند.

دارچین نیز در پیش گیری یا به تاخیر انداختن علایم آلزایمر نیز موثر است. مطالعه ای که در سال 2009 در ژورنال بیماری آلزایمر منتشر شد نشان داد عصاره دارچین به جلوگیری از تجمع و تشکیل رشته و دو نشانه بیماری آلزایمر کمک کرده است.

روغن نارگیلروغن نارگیل می تواند به جلوگیری از آلزایمر و دیگر مسائل مغزی کمک کند. براساس تحقیقی که در سال 2014 در ژورنال بیماری آلزایمر منتشر شد روغن نارگیل اثرات آمیولید بر روی نورون های قشری را کاهش می دهد.

پپتید یکی از اجزای تشکیل دهنده این بیماری است. علاوه بر این، تری گلیسرید در روغن نارگیل به بازیابی آستر اعصاب و بهبود عملکرد شناختی کمک می کند برای سلامت کلی مغز، روغن نارگیل سرد و خالص را به کار ببرید. برای پیشگیری و جلوگیری از بروز آلزایمر 1 تا 2 قاشق چای خوری روغن ارگانیک، سرد و فشرده، روزانه دو بار به طور منظم مصرف کنید.3

پی نوشت:

1.www.rastineh.com

2.www.jadidtarin.com

3.www.namnak.com

منبع: راسخون
انتشار: 23 آبان 1400 بروزرسانی: 23 آبان 1400 گردآورنده: bestarticles.ir شناسه مطلب: 1869

به "مواد غذایی مفید برای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مواد غذایی مفید برای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید