سنگ الکساندریت؛ کمیاب ترین سنگ جواهری جهان
به گزارش بهترین مقاله، الکساندریت از ماده معدنی به نام chrysoberyl (کریسوبریل) تشکیل شده است که سختی این سنگ 8/5 است.

به گزارش خبرنگار ، ؛ جواهری چندرنگ است که جزو یکی از کمیاب ترین سنگ های جواهر موجود در بازار امروز محسوب می گردد و به همین دلیل میخواهد تا مطالبی جالب را حول این سنگ جادویی در اختیار شما قرار دهد.
الکساندریت یکی از کمیاب ترین سنگ های جواهر موجود در بازار امروز محسوب می گردد و یکی از گونه های تغییر دهنده رنگ کریزوبریل (سیکلوسیلیکات) است.
بر عکس نام این سنگ، کریزوبیل که به معنی آلومینات بریلیوم است، در واقع به گروه معدنی بریل تعلق نداشته و در یک گروه معدنی مستقل طبقه بندی می گردد.
تاریخ کشف الکساندریت مورد بحث است که آن را به زمان امپراطوری روسیه نسبت می دهند.
گفته می گردد که این سنگ به نام تزار روسیه، الکساندر دوم (1818-1881) نام گذاری شده است، اما توسط یک معدنکار فنلاندی به نام Nils Gustaf Nordenskiold (1792-1866) کشف شده است.
هنگامی که Nordenskiold برای اولین بار در 1834 الکساندریت را کشف کرد، در ابتدا تصور می شد که زمرد باشد، زیرا در معادن زمرد واقع در منطقه اورال روسیه در نزدیکی رودخانه توکووایا کشف شده بود؛ این گونه بعد ها به عنوان گونه حاوی کروم با قابلیت تغییر رنگ شناخته شد.
افسانه ها حاکی از این است که کشف الکساندریت با رسیدن تزار آینده به سن قانونی همزمان شده بود؛ به ناچار این سنگ با رنگ های تغییرپذیر قرمز و سبز باید به عنوان سنگ جواهر رسمی تزار امپراطوری روسیه به رسمیت شناخته می شد.
پدیده تغییر رنگ در الکساندریت به عنوان اثر الکساندریت شناخته می گردد؛ تغییر رنگ در زیر نورپردازی خاص، معمولا در نور روز و نور تابشی قابل مشاهده است.
الکساندریت جواهری چندرنگ است؛ این سنگ رنگ های زمردی، قرمز، نارنجی و زرد از خود نشان می دهد که با توجه به زوایای مختلفی که از آن مشاهده می گردد تغییرپذیر است.
خواص چندرنگی الکساندریت از توانایی تغییر رنگ منحصر به فرد آن کاملا متفاوت است؛ به طور معمول، الکساندریت در نور روز رنگ سبز زمردی و در زیر نور خورشید به رنگ قرمز تمشکی در می آید.
الکساندریت همچنین به رنگ های زرد و صورتی ظاهر می گردد و نمونه های بسیار نادر آن با برش کوژ آثاری از سنگ های صیقلی (چشم گربه ای) را از خود نشان می دهند. تغییر رنگ اثر الکساندریت نتیجه جذب شدید نور در بخش زرد و آبی طیف رنگ است.
خواص درمانی سنگ الکساندریت
- گذاشتن این سنگ روی چاکراه قلب در هر روز ناراحتی قلب را از بین برده و از لخته شدن خون جلوگیری می نماید.
- برای تقویت دستگاه هاضمه بدن به ویژه هضم غذا و برطرف یبوست و سم زدایی از کبد مفید است.
- برای برطرف بیماری های پوستی، اگزما، اکنه و جوش های صورت تاثیر گذار است و حتی توصیه شده تکه ای الکساندریت را برای چند ساعت در آب گذاشته و پوست های حساس را با آن شست و شو دهند.
- الکساندریت بر سیستم عصبی و سرطان خون و تنظیم گلبول های قرمز نیز اثر مثبت دارد.
خواص سری و ماورایی سنگ الکساندریت
خصوصیات تخصصی الکساندریت
الکساندریت از ماده معدنی به نام chrysoberyl (کریسوبریل) تشکیل شده است که سختی این سنگ 8/5 است.
ترکیب شیمیایی آن BeAl2O4 است.
ضریب شکست نور این گوهر 1.746 تا 1.775 است.
شکست مضاعف این سنگ 0/008 تا 0/010 بوده و دارای وزن مخصوص 3/73 است.
اکثر کریزوبریل ها توسط رنگ آهن تعیین می شوند، اما رنگ الکساندریت در نتیجه حضور کروم است.
با تجزیه و تحلیل گونه شناسی و آزمایشات مختلف، الکساندریت را می توان از دیگر سنگ های مشابه تشخیص داد؛ گونه های معمول کریزوبریل ممکن است حاوی عوامل رنگی کروم باشند، اما در صورتی که توانایی تغییر رنگ را دارند، تنها کریزوبریل بوده و الکساندریت شناخته نمی شوند.
الکساندریت به ندرت در اندازه های بزرگ یافت می گردد. گونه های بیش از 3 قیراط بسیار کمیاب هستند.
بزرگترین سنگ های جواهر برش خورده الکساندریت 66 قیراط دارد و در حال حاضر در واشنگتن، موسسه اسمیت سونیان D.C واقع شده است.
الکساندریت ها اغلب در اشکال سنتی مانند بیضی شکل، گرد، گلابی، مارکیز و برش های گنبدی یافت می شوند، اما به اشکال فانتزی مانند قلب و تریلیون نیز برش می خورند؛ به طور معمول برش کوژ نمی خورند، مگر اینکه دارای خواص صیقلی باشند.
سنگ الکساندریت به شیوه ای غیر معمول عناصر خاصی از طیف رنگ را جذب می نماید در حقیقت باند جذبی 58NM به الکساندریت این امکان را می دهد که در نورروز به رنگ ملایم زمرد، طوسی و آبی مایل به سبز درآمده و زیر نور مصنوعی، قرمز تمشکی یا بنفش مایل به قرمز (یاقوتی رنگ) به نظر برسد.
تغییر رنگ از سبز به قرمز الکساندریت جذاب ترین استفاده نوری این سنگ است.
سنگ الکساندریت به طرز چشمگیری ثابت می نماید که منبع نور چقدر در رنگ جواهرات تاثیر گذار است.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوانبه "سنگ الکساندریت؛ کمیاب ترین سنگ جواهری جهان" امتیاز دهید
دیدگاه های مرتبط با "سنگ الکساندریت؛ کمیاب ترین سنگ جواهری جهان"
مهراسا 19 شهریور 1399
عالیه